Λογικά, μέσα στο τόσο πολύπλοκο ανθρώπινο σώμα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο νεύρο που να συνδέει τον ψυχικό πόνο με τη γεύση. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις άλλωστε τις γεύσεις που αναζητάς τις μέρες που τα πράγματα δεν σου πάνε και τόσο καλά; Οι Αμερικάνοι εξηγούν το φαινόμενο αυτό με τον όρο “comfort food” δηλαδή φαγητό παρηγοριάς, φαγητό που θα σκύψει και θα σε πάρει αγκαλιά, θα σου ψιθυρίσει στο αυτί ότι όλα θα πάνε καλά και θα σε αφήσει χορτάτο και γαλήνιο. To τί θεωρεί ο καθένας comfort food είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Για κάποιον μπορεί να είναι το κέικ σοκολάτας, για κάποιον άλλον το παστίτσιο της γιαγιάς του ή το πρώτο φαγητό που έφτιαξε για κάποιον που αγαπούσε πολύ. Αν ρωτήσεις εμένα, θα σου πω ότι το comfort food θα πρέπει να είναι ζεστό, να έχει πλούσια σάλτσα και να μυρίζει ωραία.
Το σημερινό comfort food έχει άρωμα και γεύση Ινδίας και υπόσχεται όχι μόνο να σε χορτάσει αλλά και να σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα. Τρυφερό κοτοπουλάκι, μαριναρισμένο σε γιαούρτι και πολλά μπαχαρικά, βουτάει σε μια πλούσια και ελαφρά πικάντικη σάλτσα με ντομάτα και κρέμα. Οι Ινδοί το συνδυάζουν με ρύζι και naan, νομίζω όμως ότι θα ταίριαζε ακόμα και με ένα πιάτο μακαρόνια.
Μουσική που θα προσπαθήσει να σε χαλαρώσει και στη σημερινή κασέτα, από αυτόν που ήξερε να σου γαληνεύει την ψυχή και την καρδιά με κάθε του στίχο.
Μερίδες: 4 (μεγάλες), Χρόνος Προετοιμασίας: 10’ και 3-4 ώρες για το μαρινάρισμα, Χρόνος ψησίματος: 40’
Υλικά
α. το κοτόπουλο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
4 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ (ή 2 κ.σ. σε σκόνη αν δεν έχεις φρέσκο)
2 κ.σ. τούρμερικ
1 κ.σ. γκάραμ μασάλα
1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
1.κ.σ. τριμμένο κύμινο
200 γρμ γιαούρτι
1 κ.σ. αλάτι
600 γρμ κοτόπουλο φιλέτο (στήθος ή μπούτι, ό,τι προτιμάς) κομμένο σε μεγάλους κύβους
β. η σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
5 σπόροι κακουλέ σπασμένοι
2 κ.σ. τούρμερικ
1 κ.σ. γκάραμ μασάλα
1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
1 κ.σ. τριμμένο κύμινο
2 πιπεριές τσίλι (ή 1 αν δεν αντέχεις τα καυτερά)
1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
200 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας
κόλιανδρος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
α. το κοτόπουλο
1.Σε ένα μπολάκι ανακατεύεις το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το γιαούρτι
2.Ανακατεύεις το κοτόπουλο με το μίγμα γιαουρτιού, φροντίζοντας να καλυφθεί όλο
3.Σκεπάζεις με μια μεμβράνη και το αφήνεις να μαριναριστεί για 3-4 ώρες (να θυμηθείς να το βγάλεις από το ψυγείο λίγη ώρα πριν το ψήσεις για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)
4.Ανάβεις τον φούρνο στους 180ο
5.Καλύπτεις τη σχάρα με αλουμινόχαρτο (για να μην πλένεις πολύ μετά δηλαδή) και βάζεις πάνω το κοτόπουλο
6.Ψήνεις στο γκριλ για 10 λεπτά (στα 5 λεπτά βγάζεις τη σχάρα από τον φούρνο και γυρνάς το κοτόπουλο)
7. Λογικά μετά από 10 λεπτά το κοτόπουλο θα έχει μισοψηθεί (θα βράσει και μετά στην κατσαρόλα) και σε μερικά σημεία θα έχει μαυρίσει (το θέλουμε αυτό)
8. Βάζεις το κοτόπουλο σε ένα βαθύ πιάτο και το κρατάς στην άκρη μέχρι να φτιάξεις την σάλτσα (που καλό είναι να ξεκινήσεις να φτιάχνεις όσο ψήνεται το κοτόπουλο)
β. η σάλτσα
1.Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ρίχνεις το ελαιόλαδο και το βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κάρδαμο, τις καυτερές πιπεριές και τον πελτέ
2.Σοτάρεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να σκουρύνει ο πελτές
3.Προσθέτεις τα μπαχαρικά και συνεχίζεις να ανακατεύεις για 5 περίπου λεπτά (προσοχή να μην καούν τα μπαχαρικά)
4.Ρίχνεις τα ντοματάκια (που έχει πολτοποιήσει με τα χέρια – είναι και αγχολυτικό αυτό) και όλα τα ζουμάκια της κονσέρβας, δυναμώνεις τη φωτιά λίγο και σιγοβράζεις για 5 λεπτάκια
5.Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος ή το γάλα καρύδας, ανακατεύεις και αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για 10 ακόμα λεπτά
6.Τώρα ήρθε η ώρα να ρίξεις στη σάλτσα το ψημένο κοτόπουλο και να το αφήσεις να βράσει για άλλα 10 λεπτάκια, μέχρι δηλαδή το κοτόπουλο να ψηθεί και η σάλτσα να δέσει
7.Γαρνίρεις με φρέσκο κόλιανδρο (που εγώ σιχαίνομαι και αντικαθιστώ με μαϊντανό) και συνοδεύεις με basmati για ένα λαχταριστό ινδικό comfort food.
Αφήστε μια απάντηση