Θυμάσαι που πριν κανένα μήνα είχα πει ότι για τις επόμενες 2+ βδομάδες θα προσπαθήσω να σταματήσω τη σπατάλη τροφίμων (τη δική μου προφανώς και όχι του πλανήτη) και να μαγειρέψω μόνο με ότι έχουν το ψυγείο και τα ντουλάπια μου; Λοιπόν ξεκίνησα να το κάνω με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά έτυχαν διάφορα (προφανώς και κακά, το 2020 δεν θυμάμαι να έχει συμβεί και κάτι καλό μεταξύ μας) και το project σταμάτησε άδοξα πριν καλά καλά ξεκινήσει. Δεν το βάζω κάτω όμως και ξαναξεκινάω σήμερα – ελπίζοντας να μη συμβεί πάλι κάτι αυτή τη φορά.
Λοιπόν στο προηγούμενο post πριν ένα μήνα λέγαμε ότι το ψυγείο και η κατάψυξη είναι ένα μαγικό πράγμα που αν τους φερθείς καλά θα σε ανταμείψουν. Αν μάθεις να τα χρησιμοποιείς σωστά όχι μόνο θα έχεις πάντα κάτι για να φας αλλά θα καταπολεμήσεις και τη σπατάλη τροφίμων. Μπορεί να μην σου φαίνεται τίποτα σπουδαίο όταν πετάς 2 φέτες ζαμπονάκι που έχει χαλάσει ή 2-3 χαλασμένες ντομάτες αλλά η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τη WWF τo 1/3 των παραγόμενων τροφίμων κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται.
Ένας τρόπος να βοηθήσεις στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων αλλά ταυτόχρονα και το πορτοφόλι σου καθώς και να τρως καλύτερα είναι να ξεκινήσεις την οργάνωση του ψυγείου και της κατάψυξής σου, ακολουθώντας τους παρακάτω “κανόνες”
– καταρχήν βγάλε ότι υπάρχει στο ψυγείο και την κατάψυξή σου και καθάρισέ τα καλά.
– πέταξε ότι είναι ληγμένο, ότι είναι χαλασμένο και ότι σου είναι αδύνατον να καταλάβεις τί είναι (κρίμα είναι να φας την barf του σκύλου, δεν νομίζεις;)
– αφού ψυγείο και κατάψυξη είναι καθαρά και άδεια ξεκίνησε να βάζεις πάλι τα τρόφιμα μέσα ακολουθώντας κάποιους κανόνες.
– κόλλησε ένα post it στις πόρτες ψυγείου και του καταψύκτη και γράφε τί βάζεις μέσα (μπορεί να φαίνεται too much και βαρετό αλλά θα σε βοηθήσει πολύ στο μέλλον).
– αν έχεις μεγάλο ψυγείο και κατάψυξη, προσπάθησε να τα χωρίσεις σε ζώνες πχ τυριά, αλλαντικά, γαλακτομικά, έτοιμα για μαγείρεμα κ.λπ. Υπάρχουν κάποια πλαστικά καλαθάκια για το ψυγείο που θα σε βοηθήσουν πολύ σε αυτό.
– κράτα μια μεγάλη σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη και πέτα μέσα τις άκρες από τα λαχανικά (πλυμένα εννοείται) και ότι δεν χρησιμοποιείς για μαγείρεμα ή σαλάτες (π.χ. τα πάνω μέρη από τα καρότα, το μισό κρεμμύδι που περίσσεψε κλπ). Μόλις μαζευτεί αρκετή ποσότητα φτιάχνεις ένα γρήγορο και εύκολο ζωμό λαχανικών.
– προσπάθησε να καταψύχεις τα πάντα επίπεδα. Δηλαδή αν έχεις φτιάξει μακαρόνια με κιμά και έχεις περίσσευμα κιμά, βάλτο σε ένα σακουλάκι και πίεσέ το έτσι ώστε το περιεχομενο να απλωθεί σε όλη τη σακούλα. Έτσι και αποψύχεται πιο γρήγορα και η κατάψυξή σου θα χωρέσει περισσότερα πράγματα.
– χώρισε ότι βάζεις στην κατάψυξη σε μερίδες. Δηλαδή αν αγόρασες 4 μπριζόλες αλλά κάθε φορά τρως από δυο, κατάψυξέ τις ανά δύο.
– έχε ένα σημείο στο ψυγείο με αυτά που πρέπει να φας στις επόμενες μέρες (τυρί που θα χαλάσει, γάλα που λήγει κ.λπ.). Το ίδιο κάνε και με τα leftovers εκτός αν μπορείς να τα καταψύξεις.
– κάθε φορά που φτιάχνεις ζωμούς ή σάλτσες κάνε μια μεγάλη ποσότητα και χώρισέ τη σε μερίδες. Σκέψου ότι αν έχεις έτοιμη σάλτσα μπολονέζ στην κατάψυξη μπορείς να φτιάξεις παστίτσιο ή λαζάνια σε χρόνο ρεκόρ.
Προφανώς και οι συμβουλές δεν περιορίζονται στα παραπάνω αλλά είναι μια καλή αρχή, δεν νομίζεις;
Με βάση τα παραπάνω και τη λίστα τροφίμων από το προηγούμενο post έφτιαξα ένα φαγητάκι πολύ εύκολο και πολύ γρήγορο. Πήρα τις γλυκοπατάτες που είχα πάρει για τον Μάρκο (η γλυκοπατάτα είναι πολύ καλή για τα σκυλιά και γενικά τους αρέσει – μην κοιτάς που ο δικός μου είναι παράξενος) τις τρύπησα και τις έψησα στο φούρνο. Όσο ψηνόντουσαν με λίγο κιμά που είχε μείνει έφτιαξα ένα γρήγορο κιμά λίγο πικάντικο, με γεύση tex mex, “έσκαψα” τις πατάτες και τις γέμισα με τον κιμά, τις κάλυψα με λίγο τυρί και τις έψησα μέχρι να λιώσει.
Έχω να πω ότι οι φωτογραφίες είναι παραπλανητικές και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν πόσο νόστιμο είναι αυτό το φαγητάκι αλλά αυτά παθαίνεις όταν πεινάς και βιάζεσαι βλέπεις. Προφανώς και αν έχεις απλές πατάτες μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές ή επίσης αν είσαι vegetarian ή vegan αντί για κιμά να χρησιμοποιήσεις φασόλια σε κονσέρβα αντί για κιμά.
Μερίδες: 1, Χρόνος Προετοιμασίας:15’, Χρόνος ψησίματος:40-50’
Υλικά
2 γλυκοπατάτες
2 κ.σ ελαιόλαδο + έξτρα για τις πατάτες
1 κ.γ. τσίλι ή καυτερό πιπέρι
½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
½ κ.γ. κίμινο τριμμένο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
200 γρμ κιμάς (χοιρινός, μοσχαρίσιος ή κοτόπουλο)
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
1 πιπεριά (ό,τι χρώμα έχεις) κομμένη σε καρέ
Τυρί τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220ο
- Πλένεις καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάς με ένα πιρούνι παντού
- Αλείφεις με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και ψήνεις για 30-40 λεπτά μέχρι δηλαδή οι πατάτες να έχουν μαλακώσει
- Όσο οι γλυκοπατάτες ψήνονται σε ένα τηγάνι προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο και τον κιμά.
- Σοτάρεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα
- Χαμηλώνεις την φωτιά και προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Σοτάρεις μέχρι να μαλακώσει – σε χαμηλή φωτιά είπαμε.
- Προσθέτεις το τσίλι, το σκόρδο σε σκόνη, το κίμινο και την πάπρικα
- Προσθέτεις τη ψιλοκομμένη ντομάτα και την πιπεριά, ρίχνεις 2-3 κ.σ. νερό και αφήνεις να σιγοψηθεί μέχρι να μείνει χωρίς υγρά
- Δοκιμάζεις και αλατοπιπερώνεις
- Αφού έχουν ψηθεί και πατάτες και κιμάς, βγάζεις τις πατάτες από το φούρνο, αφήνεις λίγο να κρυώσουν για να μπορείς να τις διαχειριστείς και τις σκάβεις λίγο για να βάλεις τον κιμά
- Γεμίζεις τις γλυκοπατάτες με τον κιμά, καλύπτεις με τυρί και ψήνεις απλά μέχρι να λιώσει το τυράκι
- Αν θες συνοδεύεις με λίγο γιαούρτι
Αφήστε μια απάντηση